Türk Siyaseti ve Türkiye Siyasi Tarihi - Video Projesi - Türk ve İslam Tarihi - Türk Dna'sı

Hollanda'da Yatıllı Okullar ve Dersanelerde Yaşam Kuralları

Hollanda'da Gülen Hareketi

Burada Hollanda'da Fethullah Gülen Örgütlenmesi Hakkında Raporlar hakkında önemli başlıklar bulabilirsiniz.

Hollanda'da Yatıllı Okullar ve Dersanelerde Yaşam Kuralları

Mesajgönderen TurkmenCopur » 08 Nis 2011, 23:50

Leefregels in internaat en dersane

Voor de kernleden van de beweging is er een lange lijst met gedragsvoorschriften. De leden zijn terughoudend om over deze regels met buitenstaanders te spreken, maar een kopie van zo'n lijst - er bestaan mogelijk verschillende versies - is in het bezit van de onderzoekers, en desgevraagd hebben respondenten bevestigd deze regels te kennen. Studenten in de dersanes, en vermoedelijk ook al de scholieren in internaten worden geacht zich aan deze regels te houden.
Vele van de regels zijn eenvoudige morele voorschriften, zoals 'wees opofferingsbereid', 'wees bescheiden', 'spreek geen kwaad van anderen', 'onthoud je van leugens (al is het omwille van de Hizmet)', 'respecteer je vader en je moeder', 'kijk niet naar zaken die God verboden heeft' en 'wees tolerant en vergevingsgezind'. Andere sporen aan tot een ascetische levensstijl, zoals 'eet weinig', 'slaap weinig', 'slaap niet op een comfortabel zacht bed', 'ga niet de straat op als het niet echt nodig is', 'lach nooit hardop', 'vast op maandagen en donderdagen', en 'wees bereid te lijden'. De meeste betreffen het uitvoeren van specifieke devoties, zoals de nachtelijke tahajjud-gebeden en andere niet verplichte gebeden, het opzeggen van specifieke Koranverzen voor het slapengaan, het frequent reciteren van gebedsformules zoals de cevşen en de korte na de dagelijkse gebeden opgezegde formules (tesbihat), en het lezen van passages uit de Risale-i Nur en beluisteren van preken van Hocaefendi.

De enige mogelijk controversiele regels betreffen geheimhouding van interne zaken van de beweging: 'spreek nooit over de telefoon over zaken die de Hizmet betreffen', 'spreek in de dersane niet over geheimen van de beweging', en 'lieg nooit, maar spreek in bedekte termen'. Het is ook van belang te vermelden wat niet in de regels voorkomt: geen enkele van de regels in het ons ter beschikking staande document roept op tot het vermijden van contacten met niet-moslims of mensen buiten de eigen gemeenschap. De gedragsregels lijken een zekere mate van introversie te beogen en vragen relatief veel tijd voor devoties, maar staan integratie niet in de weg. Bovendien blijkt dat de praktijk van alledag de regels ondermijnt: veel respondenten zeiden het veel te druk te hebben om zich aan alle regels, vooral die van de te verrichten devoties, te kunnen houden.

In een minder systematische vorm houden de preken, sohbets en geschriften van Fethullah Gülen ook belangrijke morele en gedragsvoorschriften voor zijn aanhangers in. Alle genoemde regels zijn ook wel ergens in Gülens vroegere geschriften (die nog steeds herdrukt worden en ook op Internet beschikbaar zijn) te vinden. In Gülens preken vallen in de loop der jaren duidelijke verschuivingen waar te nemen. Het vormen van een alternatieve elite, de 'gouden generatie', was een belangrijk thema dat in de jaren zeventig en tachtig voortdurend terugkwam. Vanaf het midden van de jaren negentig kwamen dialoog met en tolerantie ten opzichte van andersdenkenden steeds meer naar voren, en in het nieuwe millennium kwamen daar liefdadigheid en naastenliefde als nieuwe belangrijke thema's bij. Deze nieuwe ideeen lijken eerder tot het bruggen bouwen naar andere etnische en religieuze gemeenschappen aan te sporen dan tot segregatie.

Kaynakça
Kitap: De Fethullah Gülenbeweging in Nederland
Yazar: Martin van Bruinessen
Kullanıcı avatarı
TurkmenCopur
Genelkurmay Başkanı
Genelkurmay Başkanı
 
Mesajlar: 13983
Kayıt: 29 Eki 2010, 17:26

Dön Hollanda'da Fethullah Gülen Örgütlenmesi Hakkında Raporlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir