Türk Siyaseti ve Türkiye Siyasi Tarihi - Video Projesi - Türk ve İslam Tarihi - Türk Dna'sı

Hollanda'da Gülen Hareketi: Halka Açıkmı yoksa Gizli Mi?

Burada Hollanda'da Fethullah Gülen Örgütlenmesi Hakkında Raporlar hakkında önemli başlıklar bulabilirsiniz.

Hollanda'da Gülen Hareketi: Halka Açıkmı yoksa Gizli Mi?

Mesajgönderen TurkmenCopur » 08 Nis 2011, 23:58

Openbaar of geheim?

Het grote contrast tussen de publieke activiteiten van de beweging - in Nederland vooral de debatten en lezingen georganiseerd door de twee dialoogorganisaties, de activiteiten van de ondernemersvereniging HOGIAF, en het schoolonderwijs - en de religieuze en morele disciplinering in eigen kring, is voor de seculier georienteerde buitenwacht moeilijk te begrijpen, maar dit is een contrast dat niet uniek is voor deze beweging.

Op een receptie van HOGIAF, waar Nederlandse en Turkse ondernemers elkaar ontmoeten, kan wijn geserveerd worden, terwijl de kernleden van de Hizmet die HOGIAF organiseren zelf zich zeer strikt aan het alcoholverbod houden. Onder volgelingen van de beweging is het zelfs gebruikelijk, wanneer ze in een publieke gelegenheid iets drinken, hun frisdrank direct uit het flesje te drinken omdat er in de glazen wel eens alcohol gezeten zou kunnen hebben. Dit lijkt op een dubbele moraal of op het verbergen van de eigen overtuiging, maar het kan ook uitgelegd worden als een uiting van het specifieke soort tolerantie dat de beweging cultiveert: men is bereid om te gaan met mensen die andere morele normen hanteren, maar de dialoog betekent niet dan men bereid is concessies te doen aan de eigen overtuiging. En het is nog gecompliceerder: er is een tamelijk breed Turks publiek dat regelmatig op bijeenkomsten van de beweging verschijnt en dat er een zeer geseculariseerde levensstijl op na houdt. Een scherpe grens tussen hen en de eigenlijke volgelingen is niet onmiddellijk te trekken. De laatsten onderscheiden zich door hun gehoorzaamheid aan een strikte discipline die niet direct waarneembaar is: spirituele oefeningen, frequent lezen van de werken van Nursi en Gülen, het vermijden van frivole activiteiten, en de onderwerping aan strikte morele regels.

Zet de beweging mensen onder druk om toe te treden, financiele bijdragen te leveren, of bepaalde taken te verrichten? Worden ouders onder valse voorwendselen overgehaald hun kinderen naar Gülenscholen te sturen? Noch uit Turkije, noch uit Nederland is ons enig concreet geval bekend geworden, waarbij de beweging andere vormen van overreding gebruikt heeft dan de hier beschrevene. Wie tot de kerngroep toetreedt, wie şakirt wordt, moet zich aan een strikte discipline onderwerpen waarover niet te onderhandelen valt, maar als men zich daar niet in wil of kan schikken, kan men zich er weer van losmaken. Op mütevellis en andere potentiele sponsors wordt morele druk uitgeoefend om te geven, maar uiteindelijk blijven alle bijdragen vrijwillig, zoals ook het deelnemen aan andere activiteiten vrijwillig blijft.

Een bijzonder aspect van de beweging, dat haar van de meeste andere islamitische bewegingen en ook van andere ideologisch gemotiveerde bewegingen onderscheidt, is de mate waarin de aanhang bereid is tijd, geld, en zichzelf aan de beweging te schenken. De oorzaak daarvan ligt waarschijnlijk in de combinatie van de charismatische persoonlijkheid van Gülen, de persoonlijkheidsvormende disciplinering, en de uitstekende organisatie en informatie waarover de beweging beschikt.

Kaynakça
Kitap: De Fethullah Gülenbeweging in Nederland
Yazar: Martin van Bruinessen
Kullanıcı avatarı
TurkmenCopur
Genelkurmay Başkanı
Genelkurmay Başkanı
 
Mesajlar: 13983
Kayıt: 29 Eki 2010, 17:26

Dön Hollanda'da Fethullah Gülen Örgütlenmesi Hakkında Raporlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir