Türk Siyaseti ve Türkiye Siyasi Tarihi - Video Projesi - Türk ve İslam Tarihi - Türk Dna'sı

Hollanda'da Gülen Hareketi: Dersaneler ve Işık Evleri

Burada Hollanda'da Fethullah Gülen Örgütlenmesi Hakkında Raporlar hakkında önemli başlıklar bulabilirsiniz.

Hollanda'da Gülen Hareketi: Dersaneler ve Işık Evleri

Mesajgönderen TurkmenCopur » 08 Nis 2011, 23:48

Dersane/Işık Evi

Een dersane of ışık evi is een gewoon huis, dat voor bewoning door studenten geschikt gemaakt is, met maximaal twee studenten in een slaapkamer. Voor de buitenwereld is het niet van een ander studentenhuis te onderscheiden. Het kan privebezit van een mütevelli zijn of door een stichting van de beweging aangekocht. Hoeveel dersanes de beweging in Nederland heeft is moeilijk vast te stellen; ze zijn niet als zodanig geregistreerd, en de beweging doet er doorgaans geen mededelingen over. Het zijn er waarschijnlijk vele tientallen; een goed geînformeerde zegsman binnen de beweging schatte het aantal op zeventig. Iets hogere schattingen komen ook voor, maar dit geeft wel de orde van grotte aan.
Studenten leven goedkoop in een dersane, maar van hen wordt verwacht dat ze zich aan de leefregels van de beweging houden. Die leefregels gelden in principe voor alle trouwe volgelingen van de beweging, maar ze worden in de internaten en dersanes het meest rigoureus aangehouden. Er is een strakke dagindeling, met gezamenlijk uitvoeren van de dagelijkse gebeden en vaste tijden voor studie. Frivool vermaak is verboden; als er al televisie gekeken wordt, is dat alleen naar nieuws en informatieve programma's. Ook wat er gelezen mag worden, is aan beperkingen onderworpen; het wordt bovendien verwacht, dat men regelmatig uit de Risale-i Nur en de werken van Fethullah Hocaefendi leest. Wekelijks is er een bespreking (istişare) waar studieproblemen en activiteiten voor de Hizmet besproken worden. Daarnaast zijn er ook wel sohbets, en verder leest ieder individueel uit het werk van de Meesters.

Het zijn niet altijd uitsluitend studenten die al sterk gecommitteerd zijn aan de Hizmet, die in de dersanes wonen. Studenten in wie men potentiele volgelingen ziet worden soms uitgenodigd in een dersane te komen wonen. Er is geen formele verplichting maar wel een sterke sociale druk om zich volledig aan de leefregels te houden. Wie zich daar niet mee kan verenigen blijft meestal niet lang in de dersane. Het levert geen bijzondere problemen op als iemand zich los wil maken van de beweging na er een tijdje actief in geweest te zijn (zie de sectie 'Breken met de beweging' in het volgende hoofdstuk).

Kaynakça
Kitap: De Fethullah Gülenbeweging in Nederland
Yazar: Martin van Bruinessen
Kullanıcı avatarı
TurkmenCopur
Genelkurmay Başkanı
Genelkurmay Başkanı
 
Mesajlar: 13983
Kayıt: 29 Eki 2010, 17:26

Dön Hollanda'da Fethullah Gülen Örgütlenmesi Hakkında Raporlar

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir